Tentoonstelling reizen in de ruimte

Zijn jouw kinderen gefascineerd door de ruimte? Dan is een dagje naar het Museon dit jaar echt iets voor hen. Tot met 1 september kun je hier namelijk de tentoonstelling Reizen in de ruimte bezoeken! Het Museon is een superleuk interactief museum dat zeer geschikt is voor kinderen. Spelenderwijs leren ze over onder andere wetenschap, natuur en geschiedenis. Daarnaast staat de menselijke invloed op de aarde centraal. Een bezoekje is dus niet alleen leuk, maar ook zeker leerzaam.

Tentoonstelling reizen in de ruimte

De tijdelijke tentoonstelling Reizen in de ruimte is een echt DOE tentoonstelling. Met een lichtjesspel kun je samen met je broer of papa je reactiesnelheid testen. Of ben je benieuwd hoe je uithoudingsvermogen is? Dan kun je je laten gaan in het ren, klauter en kruip parcours. Ook kun je met je voeten een ruimtespel spelen tegen je zusje of mama. En weet je hoe lang het duurt voordat je de ander hoort praten als je vanuit de ruimte met de aarde belt? Zoek dan beide telefoons in de tentoonstellingsruimte en je kunt met elkaar praten. Altijd al willen weten wat ze eten en drinken in de ruimte en hoe je dat doet zonder zwaartekracht? De superleuke filmpjes vertellen je alles. Je waant bij het Museon je als een echte astronaut in een ruimteschip.

Ontwerp je eigen space model

Wat ik zo leuk aan het Museon vind, is dat ze in de vakantie’s knutselactiviteiten hebben. Voor deze activiteit moet je wel een klein bedrag bijbetalen. Mijn kinderen hebben tijdens ons bezoek aan de tentoonstelling reizen in de ruimte een space robot gemaakt. Het concept was simpel: je neemt een blik, je zoekt er leuk materiaal bij en gaan met die banaan. Ik heb de mooiste en grappigste creaties gezien. De oudere kinderen konden ook een space-shuttle bouwen. Tijdens de schoolweken kun je meestal op woensdag en zondag knutselen. Kijk voor actuele informatie hierover op de website van het Museon.

Maar er is meer te zien

De tentoonstelling reizen door de ruimte is een tijdelijke tentoonstelling. Op de eerste etage vind je dan ook de permanente tentoonstelling ‘One Planet’. Hier vind je allemaal verschillende thema’s die een relatie met de planeet hebben. Ze komen voort uit de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Daarnaast heb je ruimtes waar je van alles te weten kan komen over vulkanen, over de ecologische hoofdstructuur (hoe steek je als das een weg over?) of over de reis van een waterdruppel. Met de waterdruppels kun je trouwens diverse spellen spelen.

Toen ik klein was ging ik al naar het Museon met mijn moeder. Wat mij van toen het meeste is bij gebleven zijn de levensechte mensen en mensapen uit de oudheid. En laten ze die nu nog steeds hebben in de evolutiezaal op de eerste etage. Ik vond het dan ook heel leuk om mijn zoon hiermee kennis te laten maken. En mijn zoon vond het maar wat interessant. “Wat hadden ze overal een boel haar!”.

Praktische informatie tentoonstelling in de ruimte

Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur. In de vakanties is het museum ook op maandag open. Meer informatie kun je vinden op de website. De tentoonstelling reizen door de ruimte is nog te bezoeken tot en met 1 september 2019.

Het café wordt momenteel (d.d. februari 2019) verbouwd, maar in de hal hebben ze een tijdelijk horeca punt waar je een broodje of iets lekkers kunt bestellen. En dat heb je wel nodig, want er zoveel te zien en te doen. Je kan je er met gemak de hele dag vermaken.

Als wij naar het Museon gaan, gaan we meestal met de auto. Het is wel te bereiken met het openbaar vervoer, maar vanuit Delft ben je best lang bezig. Het loont om op tijd te zijn, omdat je het beste in de wijk zelf kunt parkeren (betaald). Dan heb je nog een plekje in de buurt. Een alternatief is de World Forum Parkeergarage, maar dat hebben we eigenlijk nog nooit gedaan.

Heb je een Delftpas? Dan kan je er onbeperkt gratis naar toe. Dus als je kinderen een van tentoonstellingen super leuk vinden, dan ga je toch gewoon nog een keer.