Van Kinderboerderij Delftse Hout naar Stadsboerderij BuytenDelft

In de zomer van 2015 werden de kinderboerderij en de waterspeeltuin in de Delftse Hout overgenomen door Stichting BuytenDelft. Door bezuinigingen kon Gemeente Delft deze voorzieningen niet langer meer zelf beheren en onderhouden. Onder het beheer van BuytenDelft is het nu een unieke belevingsplek geworden met als hoofdthema’s gezonde voeding, dieren en water.

Belevingsplek

Dat de stadsboerderij nu een echte belevingsplek is geworden, heeft Stichting BuytenDelft zeker waar gemaakt. Je kunt hier nu je kinderfeestje vieren, op zondagen kun je vaak een ponyritje maken en een broodje op een stok of pannetje popcorn bakken op de vuurplaats. Ook wordt er met de feestdagen van alles georganiseerd, zoals eieren zoeken met Pasen en griezelen met Halloween. Maar ook elke vakantieperiode staat er van alles op het programma om te beleven, doen en mee te maken.

Verzorging van de dieren

Wat ik zelf zo ontzettend fijn en belangrijk vindt om te zien dat sinds de overname er zoveel extra aandacht bij is gekomen voor de dieren. Er is meer ruimte voor ze, ze zien er goed verzorgd en ontspannen uit. Ook hun leefomgeving ziet er nu beter onderhouden uit. Echt top!

Restaurantje BuytenDelft

Daarnaast is de komst van de het restaurantje, en in de zomer de BuytenBar echt een grote aanwinst. Je hebt nu 7 dagen in de week vanaf half 10 een lekker plekje binnen en buiten om samen met je kinderen te genieten van wat lekkers tijdens het uitje naar BuytenDelft. En ook erg fijn, alles wat je hier bestelt is biologisch. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat de pannenkoeken hier heerlijk zijn! Deze zijn zelfs gluten en lactose vrij te krijgen als je ernaar vraagt.

Waterspeeltuin

Een andere grote verandering die niemand kan ontgaan zijn is dat de ingang van de waterspeeltuin verplaatst is. De entree vind je nu naast het bezoekerscentrum, waar je aan het loket je kaartje kunt kopen. De waterspeeltuin is van eind april tot oktober geopend voor waterpret. In de andere maanden is er geen water, maar kun je wel het terrein bezoeken om spelen in de speeltuin en op het strandje! Buiten het zomerseizoen is dit gratis.

Plannen Stichting BuytenDelft voor 2017

Stichting BuytenDelft heeft dus duidelijk niet stil gezeten sinds de overname. Ze hebben de stadsboerderij en waterspeeltuin grondig aangepakt, verbeterd en uitgebreid. Maar ook voor 2017 staan er alweer veel prachtige plannen in de startblokken!

Ze zullen volgend jaar van start gaan met het aanleggen van een rondgang in de dierenweide. Er komt een handig verhard pad rondom de dierenweide waardoor je meer laagdrempelig de andere kant van de weide kunt bezoeken. Dit is zeker ook voor een meerwaarde voor wandelwagens, buggy’s en rolstoelen.

Het gebouw waar de cavia’s, muizen en hamsters eerst zaten (zij zitten nu in de mooie hokken buiten onder het afdak) zal verbouwd gaan worden. Deze ruimte zal ingericht gaan worden voor kinderfeestjes en binnenworkshops. De zolder zal na het opknappen afgehuurd kunnen gaan worden door ondernemers die activiteiten willen aanbieden in de lijn van BuytenDelft, zoals workshops rondom voeding, natuur en duurzaamheid.

Naast het verbouwen en updaten van de huidige gebouwen, zijn er ook plannen om er nieuwe elementen bij te bouwen. Er wordt momenteel een paardenbak aangelegd worden, dit is een betere buitenplek voor de pony’s en ezels in de winter. Zij staan nu veel in de modder hetgeen slecht is voor hun hoeven. Natuurlijk kan deze bak ook gebruikt worden voor de ponyritjes en andere leuke activiteiten. De stichting wil twee paarden aanschaffen. Deze zullen ook ingezet gaan worden voor huifkartochtjes door de Delftse Hout. Tot slot zijn er plannen om een heuse hooiberg te bouwen. Dit wordt ook een multi-functionele ruimte waar kinderen kunnen spelen in het hooi. Hoe geweldig klinkt dat allemaal! Ik krijg er nu al zin in!

Update: Plannen in 2019

Deze blog werd in 2017 geschreven. Inmiddels is er al veel van de plannen uit 2017 waar gemaakt. Zo is de paardenbak gerealiseerd en worden hier ponyritjes gemaakt in de weekenden. Om de bak staan hekken waar je goed door heen kunt kijken om een ruimtelijk gevoel te geven als het contact tussen kind en dier te vergroten. Want vaak zijn de hekken hoog en kun je er niet doorheen kijken, niet zo handig natuurlijk als je bezoekers vooral kinderen zijn! Ook is de hooiberg gebouwd, inclusief theatertribune buiten en een hek eromheen. Deze kan zowel zakelijk als voor een viering afgehuurd worden. Boven het voormalige knaagdierengebouw zijn er twee ruimte’s gerealiseerd die ook afgehuurd kunnen worden.

De rondgang door de schapen- en geitenweide is nog niet gerealiseerd maar dit staat zeker nog op de wensenlijst. Ook wordt er gewerkt aan het verleggen van de hoofdingang. Deze zal dan niet meer langs restaurant de Schaapskooi lopen maar verschuiven in oostelijke richting zodat je binnen komt via de schapen- en geitenweide.

Er is wel een knaagdierenbuitenverblijf gerealiseerd met geld uit de donatiepot. Dit verblijf is gemaakt in dezelfde stijl als de hooiberg. Konijnen en cavia’s kunnen hier zelf kiezen of ze binnen of buiten willen zitten. Een deel is opengesteld voor kinderen om met de beestje te kunnen knuffelen. Ook is er afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren en behouden van een goed waterkwaliteit in de waterspeeltuin. Uiteraard zijn er ook veel zaken aangepakt die je als publiek minder snel opvallen, zoals constantie waterbakken voor de dieren, extra prullenbakken in de waterspeeltuin, verfwerk en reparaties. Ik ben benieuwd hoe de stadsboerderij, waterspeeltuin én de hertenweide zich de komende jaren nog verder zullen gaan ontwikkelen onder beheer van Stichting Buytendelft!

BuytenVerblijf