Peuterfestival Theater de Veste

Elk jaar vindt begin februari het Peuterfestival plaats in Theater de Veste in Delft. Tijdens het evenement staan er twee of drie voorstellingen op het programma, die zich door de dag heen om en om herhalen. Zo is er voor elke peuter wel een geschikt tijdstip om de voorstelling te bezoeken. Het is een perfect event om je kleintje laagdrempelig kennis te laten maken met theater. Dit festival vindt al jaren plaats in Delft en toen mijn kinderen peuter en kleuter waren ben ik hier elk jaar naar toe gegaan. Het is namelijk echt een feestje om dit event te bezoeken samen met je kinderen. Dus als jij kinderen hebt in de juiste leeftijd voor het peuterfestival, dan raad ik je aan om zeker een kijkje te gaan nemen!

Voorstellingen peuterfestival

Elk jaar worden er op het peuterfestival voorstellingen gespeeld die geschikt zijn voor de kleinste theaterbezoekers. Want vergis je dus niet, ook voor deze leeftijd wordt er al theater gemaakt! Meestal staat er één bekendere naam op het programma die veel ouders en kinderen al kennen. Zoals Dirk Scheele of het Muizenhuis. Daarnaast staan er altijd één of twee voorstellingen ingepland met minder bekende namen van kleinere gezelschappen. Die echter daardoor vaak nog veel intiemer, interactiever en gezelliger zijn. En wellicht ook iets minder overweldigend voor een kleine peuter. Zo is er voor ieder wat wils om uit te kiezen! Dit jaar staan de voorstellingen ‘Dikkie Dik & ik‘ en ‘Het Zigeunermeisje, huilend op een steen‘ op het programma.

In de foyer

Het peuterfestival bestaat echter niet alleen uit de theatervoorstellingen. Het heet tenslotte niet voor niks een festival. Kinderen kunnen zich namelijk, zodra ze het theater binnenkomen, in de foyer direct uitleven. Deze ruimte is die dag van top tot teen aangekleed tot een theatrale binnenspeeltuin. Voorafgaand en na afloop van de voorstelling kun je dan nog heerlijk, samen met de andere kinderen, in het theater blijven spelen. Zo wordt een bezoekje aan het theater echt een feestelijk en bruisend uitje. De afgelopen jaren kwamen de volgende thema’s al voorbij: in het Oerwoud, blokkenparadijs en Prentenboekenstad. Dit jaar is het thema het Kabouterbos! De foyer staat met rood-met-wit gestipte paddenstoelen. Kinderen kunnen hier hout sprokkelen, blaadjes verzamelen, boeketjes maken, grind harken, soep koken, was ophangen en de stoep vegen.

Theater ingericht op peuters

Is jouw peuter nog nooit naar het theater geweest? Geen probleem! Tijdens dit festival zijn de voorstellingen speciaal ingericht op peuters. Door de voorstelling heen kletsen, tussendoor naar het toilet moeten of op schoot willen zitten is dus geen enkel probleem. Niemand zal hier van op kijken tijdens deze dag. Wat zeg ik, het theater is die dag overspoeld door peuters! Dit maakt het bezoek aan het theater op speciale dag juist zo laagdrempelig. Een perfect moment dus om je kleintje kennis te laten maken met het fenomeen theater.

Theater is leuk voor peuters!

Door een bezoek aan het peuterfestival heeft jouw peuter de kans om theater te beleven en kennis te maken met het bezoeken van een theater. Theater haalt je even uit de werkelijkheid, het leert je over ‘doen alsof’, en kan je meeslepen in een fantasieverhaal. Omdat de scheidslijn tussen werkelijkheid en fantasie bij peuters nog zo dun is, kan een theatervoorstelling voor hen ontzettend bijzonder en meeslepend zijn.

Het is dan ook heel waardevol om na afloop met je kindje nog na te praten over de voorstelling om te zien wat hij of zij mooi of stom of bijzonder vond, en wat er nou eigenlijk precies gebeurde in het verhaal. De antwoorden zullen je wellicht nog verbazen. Daarnaast zijn voorstellingen voor peuters vaak interactief. Zo kunnen ze vaak mee doen, mogen ze vragen beantwoorden, muziek instrumenten uitproberen of zelfs even op het podium staan als ze dat willen. Wat een belevenis!

Dat zijn ook precies de redenen waarom Theater de Veste het Peuterfestival elk jaar op het programma zet. En waarom het elk jaar zo’n succesnummer is in de programmering. Mirjam Wesselink, marketing, educatie & programmamaker bij Theater de Veste, geeft dan ook aan: “Het Peuterfestival is een laagdrempelig en leuke manier om kennis te maken met theater, het stimuleren van creativiteit is iets waar je volgens ons niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Mooi is te zien hoe de kleintjes nog helemaal meegaan in de verbeelding en de magie van het theater. En vrij, zonder schaamte en met plezier volop meedoen, meedansen en meezingen.”

Peuterfestival 2019

Is jouw kindje 2 jaar of ouder? Grijp dan je kans om op 6 februari 2019 het Peuterfestival in Theater de Veste te bezoeken. Kaartjes voor Dikkie Dik kosten €8,75 voor je kindje en €12,50 voor een volwassene. De voorstelling speelt om 10.30 en 14.30 uur. Voor Het Zigeunermeisje betaal je voor een kinderkaartje €7,- en €8,50 voor een volwassene. Deze voorstelling speelt om 9.30, 11.30 en 13.30 uur. De kaarten zijn te bestellen via de website of aan de kassa van het theater.