Op avontuur met een peuter en kleuter in Museum Prinsenhof

Mijn kinderen Mats (4 jaar) en Bente (2 jaar) zijn eigenlijk heel makkelijk met uitjes. Ik kan ze eigenlijk overal wel mee naar toenemen, want ze zijn altijd nieuwsgierig naar wat er te beleven valt. Dus toen ik op zaterdagochtend opperde om naar een museum te gaan waren ze direct enthousiast. Mats was erg nieuwsgierig naar wat we daar dan konden doen. Samen bekeken we dus eerst de website van Museum Prinsenhof en Mats zei vervolgens meteen “kom we gaan”. Hij voegde er daarna aan toe: “Enne Bente, dan moet je wel met je handjes op je rug, want je mag alleen kijken”. Dat het maar even duidelijk is. Benieuwd hoe het is om Museum Prinsenhof met kinderen te bezoeken? Lees dan snel verder.

Door de ridderpoort van Museum Prinsenhof met kinderen

We lopen wel vaker over het Sint Agathaplein, waar ook het Museum Prinsenhof gevestigd is. Mats noemt de ingang tot het plein dan altijd ‘de ridderpoort’. Hij was dan ook verbaasd toen hij ontdekte dat het museum precies daar te vinden was. Dit maakte hem nog enthousiaster over ons bezoek aan het museum: “Wow te gek, we gaan de torens in!”

Omdat we een Delftpas hebben konden we gratis naar binnen in het museum. Vervolgens liepen we met de kaartjes in de hand de trap af naar de garderobe om onze jassen om te hangen. En ja, de tas moest ook opgeborgen worden in een kluisje, daar was de beveiliger erg strict in. Dat betekende dus ook dat we geen luiers, snoetenpoetsers of wat lekkers het museum mee in konden nemen. Maar als het nodig is tussendoor dan kun je wel altijd weer gemakkelijk terug keren naar de garderobe en daarna weer terug het museum in. Hierdoor is Museum Prinsenhof goed te doen met kinderen.

Ontsnapping in een kist

Tijdens ons bezoek konden we de tijdelijke tentoonstelling ‘DNA van Nederland’ bezoeken. Dit was ook de tentoonstelling die meteen de interesse van de kinderen trok. Het was een bezoek met veel ontdekkingen voor kinderen. De meest gestelde vragen van de kinderen waren dan ook: “Wie is dit?” en “Wat is dat?”

Het hoogtepunt voor mijn vierjarige zoon waren echter toch wel de zwaarden en allemaal andere stoere spullen er die te zien waren. Ook was er een grote kist. Voor bezoekers van het museum is het de vraag of dit nu wel of niet de kist is waarin Hugo de Groot uit Slot Loevestein is ontsnapt, want er staan maar liefst drie kisten van Hugo in Nederland. In museum Prinsenhof staat er dus één van. En links of rechtsom of dit de kist nu wel of niet was, was het voor Mats sowieso een enorm spannend verhaal om te horen. Hoe cool toch, dat je ontsnapt in een kist uit een kasteel!

Door het jaar heen wisselen de tijdelijke tentoonstellingen bij het het museum. Er is elke keer wel wat leuks te zien en beleven. Ook organiseren ze passende activiteiten en speurtochten bij elke tentoonstelling, zodat het Museum Prinsenhof met kinderen ook te goed bezoeken is.

Vaste collectie

Ook de vaste collectie was mooi om te zien evenals het nagebootste grafmonument van Willem van Oranje, want ligt hier nu echt een dode koning in? Bente maakt echter heel andere verbindingen en betekenissen van wat ze zag. “Kijk mama, ‘kast’” en het heuse Piet Piraat schip werd ook uitgebreid bewonderd. Sommige ruimtes waren wat donker zodat de kunst beter tot zijn recht kwam. Dat vond Bente echter wel “pannend”, dus dan kwam ze even veilig op mijn arm. Ook het beklimmen en afdalen op de smalle maar zeer oude trappen waren een ware beleving voor beide kinderen.

Museum Prinsenhof met kinderen

Al met al was het bezoek aan Museum Prinsenhof met kinderen prima te doen! Mijn kinderen zijn nog te jong om alle verhalen echt te kunnen begrijpen. Maar als ik er een mooi verhaal van maak dat enigszins in hun beleving te volgen is, met een kern van waarheid erin, is de tentoonstelling echt al heel leuk voor hen. Daarnaast kan Mats tegenwoordig cijfers lezen, dit maakte het bezoek voor hem ook extra leuk. Hij kon ons nu namelijk de weg wijzen in het museum.

We hebben ongeveer een uurtje besteed in het museum en we hebben kunnen genieten van alles wat de kinderen interesseerde. Gelukkig kunnen we met de Delftpas zo vaak terug als we willen, want met deze pas kun je onbeperkt gratis naar binnen in het Museum Prinsenhof. We gaan dus zeker weer eens langs als er weer een nieuwe tentoonstelling is. Heerlijk om even een uurtje samen avonturen te beleven. Meer informatie vind je op de website van Museum Prinsenhof.

De uitgelichte foto bovenaan de blog is gemaakt door Bloei Blogger Annemarie. De andere foto’s zijn gemaakt door Bloei Blogger Vivian. Check de website van Prinsenhof Delft voor de meest actuele tentoonstellingen en activiteiten.