Heb je ze al gevonden in het bos? De kastanjes, eikeltjes en al dat andere moois? Je kind is trots op deze vondsten, en ze mogen écht – nee écht! – niet weg. Wees daarom samen creatief en maak er prachtige geluidsspelletjes van. De Delftse Muziekdocente Felice van der Sande weet als geen ander hoe je kunt knutselen met kastanjes om er muziek me te maken. Ze deelde haar tips met Bloei.

Maak herfstshakers

Stop de vondsten in een leeg flesje of dicht doosje om herfstshakers te maken. Rammel er vervolgens mee en ontdek het verschil in klank tussen bijvoorbeeld een eikeltje en een takje. Beperk je dus ook niet tot alleen kastanjes, maar je kunt dit met veel verschillende herfst vondsten doen!

Speel geluids-memory

Het spel met de herfstshakers kun je uitbreiden tot een memoryspel door er van elk twee te maken! Je vindt twee dezelfde bij elkaar door te schudden en te luisteren. Daarna zet je natuurlijk nog een vrolijk muziekje op om samen muziek te maken.

Herfstrol

Neem een hele hand vol kastanjes of eikeltjes en leg ze in een kartonnen doos. Laat ze daarna alle kanten op rollen. Heb je een lekker grote doos? Dan gaat de één aan de ene kant van de doos staan, en de ander aan de andere kant van de doos. Het vergt op deze manier wel wat samenwerking om ze mooi te laten rollen, maar als dat lukt is de lol nog groter! Wanneer je de zijkant van de doos aan de binnenkant ook nog eens bekleedt met bijzondere materialen, zoals een stukje rasp, een belletje, een stukje hout of een stukje stof dat dempt, dan wordt het nog leuker. Dit zie je ook in het filmpje hieronder van het ‘klingerding‘.

Kastanjedrum

In het andere filmpje hieronder zie je meteen al wat er bedoelt wordt met een ‘kastanjedrum‘. Veel uitleg over hoe je op deze manier muziek met kastanjes kan maken is er niet meer bij nodig. Maar je kind is wel uren creatief bezig met het spelen hiermee! Heb je geen trommel, dan zou je ook een emmer op zijn kop kunnen zetten. Een koker heb je misschien wel in huis als speelgoed, of kun je bij de bouwmarkt op de kop tikken. En je kunt hiervoor trouwens ook andere materialen die kunnen rollen gebruiken natuurlijk!

Knutselen met kastanjes

Wist jij dat je zoveel muziek kon maken met kastanjes? Felice van der Sande geeft Muziek op Schoot lessen aan kinderen van 0 tot 4 jaar oud. Maar deze tips om te knutselen met kastanjes kun je ook goed gebruiken met oudere kinderen.