Knutselen met bloemen!

Mijn zoon Jan (3 jaar) komt bijna elke week wel met een paar zelf geplukte bloemen aanzetten voor mij. Ontzettend lief natuurlijk en iedere keer zetten we de bloemen weer in een kopje water. Maar altijd verwelken ze weer na een paar dagen. Dat zette mij aan het denken. Hoe kon ik de bloemen mooi houden? Ik verzon een creatieve DIY om te knutselen met bloemen!

Net als vroeger

Ik weet nog van vroeger, toen ik zelf de leeftijd van mijn zoontje had, dat er bij oma altijd gedroogde bloemen hingen. Vaak was dit een bos die op zijn kop aan een draad ergens in huis hing te drogen. Dat wilde ik zelf ook wel eens proberen. Mijn oma is toen samen met mij op de markt wat bloemen gaan kopen en vervolgens stopten we die tussen hele zware boeken in. In die tijd gebruikten we oude telefoonboeken en de gouden gids.

Bloemen drogen

De laatste keer dat Jan weer wat bloemen heeft geplukt onderweg heb ik hem uitgelegd dat wij ze gingen drogen. De hele bloemen gingen tussen de pagina’s van een oude agenda en de losse bloemblaadjes hebben we op een stuk krant te drogen gelegd. De losse blaadjes waren vrij snel droog maar de bloemen in de agenda hebben we wel vijf dagen laten zitten. Hoe groter de bloemen, hoe meer vocht eruit moet, en hoe langer de droogtijd dus is. Hierna kun je aan de slag met het knutselen met bloemen.

Knutselen met bloemen

Wat heb je nodig

  • (Gedroogde) Bloemen
  • 2 kartonnen borden
  • Plakfolie (o.a. bij Action)
  • Draad
  • Schaar
  • Stift
  • Zware boeken of een bloemenpers
Als de bloemen dan eindelijk droog zijn, dan kun je samen aan de slag. Knip bij de twee kartonnen borden het binnenste ronde gedeelte eruit. Plak bij 1 bord aan de achterkant de transparante folie met het plakgedeelte naar boven. Vervolgens maak je samen een mooie compositie van de bloemen die je wilt gebruiken. Leg deze bloemen zoals je ze gerangschikt hebt op het plakkerige gedeelte van de folie. Plak daarna aan de andere kant de folie over de bloemen heen. Druk dit goed aan en duw er zoveel mogelijk ‘lucht’ en ‘belletjes’ uit.

Het andere bord plaats je nu met de bolle kant naar boven over het andere bord. De borden staan nu bol van elkaar af en zo creëer je een soort 3D effect. Plak de borden met wat extra plakfolie langs de randen aan elkaar. Maak aan de bovenkant een gaatje voor het lint. Tot slot bevestig je het lint en hang je de hanger voor het raam voor het mooiste resultaat.

Tip: Het is leuk om met stift erop te schrijven van welk jaar de bloemen zijn. Zo wordt het een mooie herinnering!