Kinderen zijn dol op musea

Als ik aan mijn kinderen vraag waar ze graag naar toe willen dan roepen ze vaak de speeltuin of de dierentuin. Maar op een goede derde plaats komt het museum. Is dat niet saai, zou je misschien denken? Toen ik nog geen kinderen had, kwam ik nauwelijks in musea. Ik was altijd snel uitgekeken op al die schilderijen en historische voorwerpen. Tegenwoordig zijn veel musea meer interactief en hebben ze vaak een speciaal gedeelte voor de jeugd. Kinderen kunnen hier leren door te spelen. Door de ogen van een kind zijn musea dus educatieve binnenspeeltuinen en helemaal niet saai. Kinderen zijn vaak zelfs dol op musea! Maar waar vind je nou leuke musea voor kinderen in Delft?

Ballen vangen bij het Science Centre Delft

In Delft kunnen kinderen zich makkelijk twee uur vermaken bij het Science Centre Delft. Heb je kinderen die het leuk vinden om dingen uit te vinden, dan is dit zeker een leuk uitstapje. Je kan er namelijk ook zelf aan de slag gaan. Het museum is gericht op oudere kinderen, maar met een beetje inlevingsvermogen is het ook zeker de moeite waard met kleine kinderen. Zo hebben ze een trein dat rijdt op stikstof, een supergrote knikkerbaan en verschillende autosimulators. Bij mijn jongste dochter was de ‘ballenbak’ een groot succes. Hoeveel ballen kan je vangen voordat ze op de grond vallen? Mijn zoon van vier vond de bouwplaats het leukst. Bouw je eigen toren en kijk hoe lang het duurt voordat deze door de gesimuleerde aardbeving omvalt. Een leuke bonus van het Science Centre Delft is dat kinderen t/m 6 jaar gratis naar binnen mogen.

Spelen met je boekenvriendjes in het Kinderboekenmuseum

In Den Haag is het Kinderboekenmuseum een geweldig uitstapje. Peuters en kleuters kunnen net als Rupsje Nooitgenoeg uitgroeien tot een vlinder. Daarnaast komen ze op speelse wijze allemaal boekenhelden tegen zoals Dikkie Dik en Spuit Elf. De tentoonstelling die echt een hit was bij mijn kinderen was Kikker. Een ruimte was omgetoverd tot de wereld van kikker waar de kinderen kunnen vissen, bootje varen, koken, verven en huisje bouwen. Het museum ligt op loopafstand van het Centraal Station Den Haag. Kinderen vinden reizen met de trein geweldig, zodat een treinrit dit uitstapje helemaal afmaakt.

Piraten en kapiteins gaan naar het Maritiem Museum

In Rotterdam is het Maritiem Museum zeker een aanrader. Buiten liggen historische boten waarvan je een deel van binnen mag bekijken. Hoe leef je op een boot? Waar slaap je en waar kook je? Binnen in het museum heb je op de bovenste verdieping een maritieme speeltuin waar de kinderen piraatje kunnen spelen, waar ze kunnen zeilen en waar ze een onderzeeër kunnen besturen. Op het dak is een heuse haven nagebouwd waar stoere kinderen helemaal los kunnen gaan als kraammachinist. Het museum is goed te bereiken met de trein en ligt op loopafstand van Station Rotterdam Blaak. Ideaal voor kleine kinderen niet nog niet zo ver kunnen lopen.

Als het binnenkort vakantie is en je nog een leuk uitstapje met je kinderen zoekt, ga dan ook eens naar musea voor kinderen in Delft en omgeving. Je zult er zeker geen spijt van krijgen, want kinderen zijn dol op musea!

3 Reacties Leave a comment

 1. Liesbeth den h 6 februari 2017 Subscriber

  Geert Mul in stedelijk museum van Schiedam. Top! Veel interactie. Helaas tot 12 feb. Het Stedelijk museum is altijd wel leuk om met kids heen te gaan

 2. Roeland Loggen 16 februari 2017 Subscriber

  Tja, Techniekmuseum kan leuk zijn, maar jammer dat veel het niet doet, en er al jaren niets nieuws is ontwikkeld.
  Archeon is mijn tip, levend museum, mijn kinderen vonden het altijd heel leuk. Aardige mensen, dwalen door de tijd, en lekkere pannenkoeken.
  Prinsenhof uiteraard ook top. De kogelgaten maken grote indruk.

 3. Linda 15 juli 2017 Subscriber

  Naturalis is ook echt een absolute aanrader, voor alle leeftijden. Ook voor peuters en kleuters!