Het zigeunermeisje huilend op een steen

Er was eens een klein zigeunermeisje. Hele dagen zat ze heel alleen op een steen, en ze huilde maar. Maar waarom eigenlijk? Waarom zit ze niet in een wat vrolijker liedje? Ze zou eigenlijk, als je het haar zelf vraagt, veel liever in een sprookje zitten. Met een knappe prins. Dan zou ze vast niet de hele dag hoeven huilen. Ik vroeg Lotte Vogel, een van de speelsters van Het Kleine Theater, naar haar inspiratie voor de voorstelling ‘Het zigeunermeisje, huilend op een steen’.

Hoe is het idee van de voorstelling ‘Het zigeunermeisje, huilend op een steen’ ontstaan?

“Wij (Lotte Vogel en haar collega Nina Koppen) vonden het leuk om iets te maken dat herkenbaar zou zijn voor meerdere generaties. Uit ervaring weten we dat in de leeftijd van 8 tot 15 jaar het niet meer ‘cool’ is om deze liedjes leuk te vinden. Maar ouders en jonge kinderen kunnen er wel nog enorm van genieten. De beeldende karakters en het verkleden maken het visueel ook aantrekkelijk. De kinderliedjes die in deze voorstelling voorbij komen zijn in sommige gevallen nog van de generatie van onze eigen ouders. Veel ouders en jongere kinderen kennen deze liedjes daardoor maar gedeeltelijk of helemaal niet. Of je hebt eigenlijk geen idee waar het nou over gaat. Daarom steken wij deze liedjes in een nieuw jasje en geven er door het uitbeelden van de hoofdpersonages wat meer context bij.”

Er zijn zo ontzettend veel kinderliedjes. Hoe hebben jullie de liedjes uitgekozen voor de voorstelling?

“We hebben geprobeerd om wat relatief onbekendere liedjes te vinden, een beetje uit de oude doos zeg maar. Die sluiten goed aan bij de belevingswereld van kinderen. Het beeld van het zigeunermeisje, huilend op een steen, is natuurlijk heel concreet. Want waarom zit ze daar nou te huilen? Mist ze misschien iemand? Ze wil heel graag in een sprookje wonen, misschien wel met een prins. Maar zijn er eigenlijk wel liedjes over prinsen? Wij hebben ze nog niet kunnen ontdekken, hoewel een graaf of edelman natuurlijk wel redelijk in de buurt komt. Eigenlijk proberen we de liedjes een beetje ‘om te denken‘.”

Hoe zorg je ervoor dat een voorstelling zoals het zigeunermeisje huilend op een steen voor iedereen boeiend is?

“Dat proberen we onder andere te doen door publieksparticipatie: kinderen en volwassenen mogen meezingen met de liedjes. Zo maken we samen het verhaal. En op die manier houd je het dichtbij het publiek en bij jezelf. Door de gelaagdheid van de zoektocht naar andere verhalen, karakters en liedjes, maar ook de hint naar romantiek, is het voor ouders toch ook leuk. Onze voorstellingen zijn NOOIT eng, want het loopt ALTIJD goed af. Dat is ook een beetje ons handelsmerk geworden.”

Wat vind je zelf het leukste kinderliedje of personage om te spelen in deze voorstelling?

“Als ik moet kiezen, dan de boerin van twee emmertjes water halen. Waarom? Omdat ze een enorm nuchter en relativerend personage is. Ze is aan het werk, waarom zou ze zich afvragen waarom ze juist in dat liedje zit? Het verhaal is het verhaal. Het leuke van de boerin is verder dat ze een karakter zonder bijbedoelingen is, totaal niet moraliserend.”

Hoe vaak spelen jullie de voorstelling van het zigeunermeisje huilend op een steen?

“We spelen 12 voorstellingen, die behalve voor de kinderen ook altijd leuk zijn voor ouders. We zien regelmatig vaders in het publiek (ja, toch vaak de vaders) die schrikken dat ze zoveel plezier hebben om onze liedjes. Ze komen vaak terughoudend binnen en zijn dan verrast door de reactie die ze hebben op de voorstelling. Voor iedereen een ‘happily ever after’: want in onze voorstellingen leven ze altijd allemaal nog lang en gelukkig!”

Het zigeunermeisje huilend op een steen in Delft

De voorstelling van Het zigeunermeisje huilend op een steen is op woensdag 6 februari 2019 drie keer te zien tijdens Het Peuterfestival in Theater de Veste in Delft. Om 9.30, 11.30 en 13.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website en aan de kassa van het theater. Een ticket voor kinderen kost €7,- en voor volwassenen €8,50. Voor meer speeldata kun je kijken op de website van Theaterbureau Vanaf Twee.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Theater de Veste en Theater Bureau Vanaf Twee. De foto’s in deze blog zijn beschikbaar gesteld door Vanaf 2.