Dikkie Dik & ik

Aanstaande woensdag 6 februari is het weer zo ver. Dan is het weer tijd voor het super leuke peuterfestival in Theater de Veste. Elk jaar gegarandeerd origineel en leuk voor groot en klein. Dit jaar is Dikkie Dik weer van de partij. Toen ik en mijn kinderen (dochter Milou van 6 jaar en zoon Harvey van 2 jaar) hoorden dat we voor Bloei hier heen mochten waren we super blij! Bij mij thuis zijn ze namelijk groot fan en hebben we van alles van Dikkie Dik. We hebben ook al eerder voorstellingen gezien van onze vriend Dikkie Dik tijdens het peuterfestival. Maar steeds van andere theatergezelschappen. Daarom zijn we ook extra benieuwd hoe ze deze voorstelling gaan invullen.

Desiree van Haaren en Olaf van der Ven

Ik had de eer om voorafgaand aan de voorstelling Desiree van Haaren, een van de acteurs van Dikkie Dik & ik, te mogen interviewen voor de voorstelling. Desiree heeft haar opleiding gedaan op de Amsterdamse theateracademie. Ze acteert, geeft les en maakt ook zelf voorstellingen. Ik vroeg haar hoe ze op het idee van de voorstelling zijn gekomen:

Ze vertelde dat regisseur Olaf van der Ven gevraagd was om een jubileum- & verjaardagsvoorstelling te maken als een ode aan de 40 jarige Dikkie Dik. Olaf van der Ven is van theatergroep Monster en regisseur van veel kindervoorstellingen, onder andere van de Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen. Hij maakt fantastische kindervoorstellingen die altijd net even anders zijn dan de voorstellingen die er al zijn. Olaf wilde heel graag de voorstelling maken maar had als voorwaarde dat hij geen poppen op het podium wilde gebruiken. Dit was een heel origineel idee en de acteurs vonden dit erg leuk, maar moesten vervolgens dus wel aan de slag om Dikkie Dik tot leven te krijgen op het podium.

Dikkie Dik

Samen met de mensen van het beeld en geluid hebben de acteurs hard en lang gewerkt om uit zoeken hoe ze Dikkie Dik het konden weergeven zonder poppen te gebruiken. Ze wilden Dikkie Dik graag op beeld, maar dat was nog een grote uitdaging. Want hoe maak je een platte 2d tekening naar een bewegend beeld in 3d? Het moest een mooi samenspel worden van theater in combinatie met beeld. En het moest ook nog leuk en herkenbaar zijn voor kinderen. Omdat juist voor peuters vaak voorstellingen met poppen worden gespeeld is het erg origineel dat ze erin geslaagd zijn om Dikkie Dik weer te geven op een andere manier.

De acteurs zijn spelen zelf fictieve inktpoppetjes uit het boek die tot leven komen. Ze gaan op ontdekkingstocht naar Dikkie Dik en creëren zo zijn beeld. De kinderen herkennen eigenlijk al heel gauw al iets van Dikkie Dik. Er ontstaat vervolgens een magie die heel de voorstelling doorgaat. Het is een origineel samenspel van beeld en geluid en je merkt dat een kind eigenlijk maar heel weinig nodig heeft om uit zijn eigen fantasie dingen te gaan zien. Vandaar is er dus ook  bijna geen tekst in de voorstelling. Door gebruik te maken van muziek ontstaat de samenhang van beeld, geluid en de acteurs.

Het idee rondom de uitvoering van deze voorstelling is voor het eerst bedacht en was nog nooit eerder gedaan. Het is dus echt een super originele show!

Leeftijd

De voorstelling is geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar oud en duurt 40 minuten. Ik vroeg me erg af hoe ze de aandacht van de kinderen wilde vangen en ook nog vasthouden, want deze kinderen zijn nog erg jong. Ook Was ik benieuwd hoe de keuze voor de doelgroep was gemaakt. Want mijn ervaring is dat ook kinderen ouder dan 5 jaar Dikkie Dik nog erg leuk kunnen vinden.

Desiree vertelde dat de keuze om de voorstelling op deze leeftijd te richten te maken had met het feit dat de voorstelling geschikt moest zijn voor het Peuterfestival. Daarnaast wilden ze de voorstelling zonder tekst maken en zo vooral de fantasie van jonge kinderen willen prikkelen. Zodat ze zelf gaan nadenken, herkennen, dingen gaan invullen en leren. Tot slot is Dikkie Dik toch nog steeds met name onder peuters en kleuters erg populair is.

Ook is er rekening gehouden met de volwassen in de zaal, zodat de voorstelling ook leuk is voor hen. Op deze manier is de voorstelling echt leuk voor eigenlijk alle leeftijden.

Jet Boeke

Voorstellingen over Dikkie Dik mogen alleen maar gemaakt worden met het originele beeld en tekeningen van auteur Jet Boeke. Zo ook deze voorstelling. Ze hebben haar goedkeuring voor de voorstelling gekregen en ruim verdiend. Jet Boeke is zelfs ook erg betrokken geweest bij deze voorstelling en er zijn nog speciaal dingen door haar bijgetekend voor de voorstelling. Hoe gaaf! Samen met haar hebben ze echt gezocht naar een nieuw idee en origineel samenspel voor de voorstelling. Jet Boeke is erg trots op het resultaat en ziet het als een kroon op haar werk. De voorstelling is natuurlijk ook een ode aan haar en Dikkie Dik.

Dikkie Dik in Delft en on tour

Kortom, de voorstelling Dikkie Dik & ik is een grote belevenis voor jong en oud. Wij kijken nu al reikhalzend uit naar het bekijken van de voorstelling. Aanstaande woensdag 6 februari spelen ze in Delft in Theater de Veste om 10.30 en 14.30 uur. Kaarten kosten €8,75 voor kinderen en €12,50 voor volwassenen. Ze zijn te koop via de website of aan de kassa van het theater. Hierna gaat de show het hele land door tot 26 mei 2019. Vanaf september 2019 start er een nieuwe tour in andere theater in Nederland. Check even de site www.vanaf2.nl en ga even naar het kopje speeldata voor de actuele  locaties en tijden. Voor iedereen heel veel plezier tijden de show!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Theater de Veste en Theater Bureau Vanaf Twee. Drie foto’s in deze blog zijn beschikbaar gesteld door Vanaf 2, twee zijn promotiebeelden van de voorstelling en twee foto’s zijn door Bloei Blogger Lenneke gemaakt.