De natuur in met kinderen in regio Delft

Zodra het mooi weer is in Nederland gaan de ramen en deuren weer open, worden de terrassen buiten gezet en proberen we zo veel mogelijk buiten te zijn! Dit zijn tevens de perfecte dagen om met het gezin het groen en de natuur op te zoeken! Maar ga je eigenlijk de natuur in met kinderen in regio Delft? We hebben de leukste tips voor je op een rij gezet in deze blog. En wat ook nog eens mooi mee genomen is: een dagje naar buiten is vaak niet zo duur, of zelfs helemaal gratis!

Kinderboerderij & waterspeeltuin

We starten met de buiten hotspots van Delft die niet mogen missen in deze blog: Stadsboerderij Buytendelft en kinderboerderij Tanthof. Ook al zullen de meesten Delftenaren deze locaties wel kennen, ze blijven een topper om naar toe te gaan met jonge kinderen. Je kunt er dieren kijken, aaien en knuffelen op de boerderij. Daarnaast kun je op beide boerderijen ook genieten van waterpret in de waterspeeltuin. Bij Buytendelft betaal je tussen april en oktober een kleine vergoeding voor de entree tot de waterspeeltuin. Vanuit BuytenDelft loop je gemakkelijk naar De Papaver aan de overkant van de weg of maak je een wandeling in de Delftse Hout.

De Botanische tuin

Net buiten het centrum van Delft ligt de Botanische Tuin. Een verborgen groene oase omgeven door de stad. Het is een heerlijke plek om een dagdeel rond te dwalen. Er zijn leuke verborgen paadjes maar ook brede lanen om lekker te rennen. Ook kun je in de tropische kassen planten ontdekken die zeer aansprekend zijn voor kinderen, zoals een bananen- en een cacaoboom. In het begin van de tuin vind je daarnaast nog een blote voetenpad, klimhuisje met glijbaan, bijenkorven en een volière met vogels. Er is bijna altijd wel een speurtocht uitgezet door de tuin heen en er zijn regelmatig speciale themadagen in de tuin. Entree tot de tuin kost €6,- per volwassenen en €3,- per kind. Met een Delftpas of als je vriend wordt van de tuin heb je gratis entree.

De grote plas

In de Delftse Hout ligt de Grote Plas. Een zwemmeertje waar je heerlijk kunt genieten van het mooie weer. Maak een mooie fietstocht of wandeling er naar toe door het groen en leg daarna je picknickkleed of handdoek op het gras bij de plas. Vergeet je zwemkleding niet om een verkoelende duik te nemen. Omdat het gaat om natuurwater is echter wel handig om vooraf even de water kwaliteit te checken via zwemwater.nl. Langs het strand vind je bankjes, picknicktafels, prullenbakken en een toiletgebouw. Je mag hier ook BBQ-en. Dat is meteen een mooie manier om je dag weer af te sluiten.

Waterfietsen bij Knus

Ben je al bekend met Partycentrum Knus aan het Zavelpad in de Delftse Hout? Een fijne hotspot in het groen om op het terras te zitten met wat lekkers terwijl je kinderen spelen in de speeltuin. Wist je echter dat je hier ook waterfietsen en roeiboten kunt huren? Zo ga je op een bijzondere manier toch de natuur in met kinderen in regio Delft en ontdek je de Delftse Hout vanaf het water! Voor een bedrag van €10,- kun je al een uur het water op met het gezin.

Het Arboretum-Heempark

Vlak naast Duurzaamheidscentrum De Papaver aan de Korftlaan ligt het Arboretum-Heempark. Het ligt een beetje verscholen want er is maar één in- en uitgang langs het wandelpad parallel aan de Korftlaan. Het is echt een avonturenpark met enorme bomen, bijzondere bloemen en planten, spannende bruggetjes en verborgen paadjes. Vaak is er bij De Papaver een speurtocht te koop die door het Heempark loopt om het nog leuker te maken. Let op, met een wandelwagen zijn niet alle paadjes goed begaanbaar, maar je kunt er eigenlijk altijd wel omheen lopen zodat je bij hetzelfde punt weer uitkomt. Een bezoek aan het heempark is gratis. Een speurtocht kost €2,-.

Kabouterpad

In het bos in Kerkpolder ligt een echt kabouterpad. Niet veel mensen in Delft zijn hier van op de hoogte, dus het is een goed bewaard geheim! Langs het pad kom je steeds kabouters en kabouterhuisjes tegen. Om de route te lopen volg je eigenlijk het Van Hoefslagpad in de wijk Buitenhof langs het water. Je start aan de kant van het Rijspad, waar je ook zwembad Kerkpolder en de Delftse Daltonschool vindt. En je loopt richting de Kerkpolderweg en de Kruithuisweg. Bij nat weer wel je laarzen aantrekken! Zo ga je laagdrempelig de natuur in met kinderen in regio Delft!

Wilhelminapark Rijswijk

De naam van het Wilhelminapark is een beetje verwarrend aangezien je in Delft ook een Wilhelminapark hebt (dat in de volksmond ook nog wel het Westplantsoen wordt genoemd zoals het vroeger heette). Maar het Wilhelminapark in Rijswijk ligt net over de grens, vlak bij de nieuwbouwwijk Rijswijk Buiten, en is goed te bereiken vanuit Delft. Zowel met de fiets als de auto. Vanaf de parkeerplek aan het Hazepad start je meteen al bij een mooie speeltuin. Deze ligt naast het zwemmeertje. Dit is helaas overgenomen door een kolonie ganzen waardoor er veel poep ligt overal. Hopelijk verbeterd dit nog in de toekomst! Verder vind je hier een groot veld om te barbecuen, een natuurtuin en genoeg paden om te fietsen en te wandelen door het groen.

Bezoek een boerderij

Om samen met kinderen het boerenleven te ontdekken kun je ook eens een boerderij bezoeken. Denk hierbij aan Hoeve Biesland in Delfgauw. Bij deze boerderij worden regelmatig rondleidingen gegeven, maar je kunt er ook zelf naar toe. Op het erf staat de Weilandwinkel, waar je producten van eigen land en dieren kunt kopen. Maar je kunt ook een rondje over het erf maken en een kijkje nemen bij de koeienstallen en de overdekte koeientuin (de koeien staan hier van november tot maart). Ook lopen er kippen rond op het erf.

In Schipluiden vind je daarnaast Kaas- en Zuivelboerderij van Winden. Zij hebben op hun eigen boerderij ook een boerderijwinkel waar je terecht kunt (rauwe) melk, yoghurt, kwark en kaas. Gemaakt op eigen boerderij van de melk van hun eigen koeien. Als er kalfjes zijn in de stal kun je die ook even bewonderen en aaien.

De Boezemzoom

Waar kun je nog meer de natuur in met kinderen in regio Delft? Vergeet recreatiegebied De Boezemzoom in Pijnacker niet! Zomer 2018 werd dit gebied geopend. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen in en rondom het water. Er zijn spannende oversteekpalen en touwbruggen maar ook een ondiepe waterval met stapstenen. Voor volwassenen is er een workout circuit. Er staan picknicktafels en je kunt wandelen en hardlopen in het gebied van 6.5 hectare groot. Je moet even goed zoeken hoe je er komt, maar het gebied ligt achter het bedrijventerrein van De Boezem.

Tuin van Floddertje

Nog iets verder van Delft, in Berkel en Rodenrijs, vind je aan het de Tuin van Floddertje. Een natuurspeeltuin in het Annie M.G. Schmidtpark aan het Kwelderplantsoen. Het is hier leuk voor kinderen van alle leeftijden. Je kunt hier heerlijk met zand, modder en stenen kliederen. Het bestaat uit drie delen die met elkaar verbonden zijn door wandelpaden en touwbruggen. Er zijn stapstenen, een trekvlot, waterpomp, kabelbaan, glijbaan, een strandje, klimtoestel en klim an klauter paadjes. Neem zelf wat lekkers mee om te picknicken en je hebt een heerlijke dagje uit!

Speeldernis

In Rotterdam, aan de Roel Langerakweg 25b, vind je de Speeldernis. Een heerlijke plek om lekker buiten in de natuur te ravotten, te ontdekken en vies vies te worden. Hier mag je lekker onder de blubber spelen met zand, water, stokken en stenen. Er zijn onder andere beekjes, modderbaden, dammen, heuvels, wilgenhutten en tunnelbuizen. Kinderen kunnen er lekker klimmen en klauteren op hun blote voeten, over de stenen en door het gras. De Speeldernis bestaat uit twee delen. Een voorterrein voor kinderen tot 6 jaar en een achterterrein voor iedereen vanaf 7 jaar met een zwemdiploma. In de kiosk voor wat te eten en te drinken, maar je kunt ook zelf wat meenemen voor een gezellige picknick. Er zijn toiletten en douches aanwezig. Op deze fijne hotspot kun je op en top de natuur in met kinderen in regio Delft. Kosten zijn €1,- per kind en €2,- per volwassenen. Met de Delftpas heb je gratis entree.

Belevenisboerderij Schieveen

Ook in Rotterdam op 20 minuten rijden vanaf Delft, aan de Oude Bovendijk 220, vind je Belevenisboerderij Schieveen van Oerrr Natuurmonumenten. Je vindt hier een boerderij waarvan de helft nog een stal is met schapen, kippen en koeien. De andere helft is omgebouwd tot bezoekerscentrum en horeca. Voor een lekker drankje, broodje of ijsje. Buiten is er een terras dat uitkijkt op de speelnatuur! Hier kun je heerlijk ravotten en spelen met water. Er zijn onder andere stapstenen, wiebelbrug, slingerduw, stammenpad, wilgenbouwsels en nog veel meer! Er is helaas niet heel veel schaduw, dus goed smeren als er veel zonkracht is! Entree is gratis.