Buurman en Buurman gaan kamperen

Wat was ik blij verrast toen ik las dat er weer een nieuwe theatervoorstelling kwam van Buurman en Buurman. Ja, je leest het goed ‘ik, als ouder was blij verrast’. Het is namelijk al de vijfde keer dat er een voorstelling is van de buurmannen. En als ouder geniet ik iedere keer net zoveel als mijn kinderen van de humor, die zowel letterlijk als visueel, in de voorstellingen zit. Samen met het hele gezin bezochten we op zondag 6 oktober de premiere van ‘Buurman en Buurman gaan kamperen’ in Theater de Veste.

A Je To

De twee Tsjechische buurmannen kennen we in eerste instantie van de televisie. Hierop zijn ze al ruim 40 jaar te zien. De naam geeft het al ‘een beetje’ weg: Buurman en Buurman zijn twee goede vrienden die ook nog eens naast elkaar wonen.  Typisch zijn de rode en de gele trui die ze altijd dragen en hun mutsjes. De ene heeft een blauwe muts en de ander een gestreepte. Vaak spelen de verhalen van de buurmannen zich af in, op, achter, voor en rondom het huis van één van de twee. Altijd gaat er wel iets stuk, moet er iets worden geklust of heeft één van beide een geweldig idee om het leven iets makkelijker te maken.

Helaas zijn ze beide niet zo handig als dat ze zelf denken en brengen hun oplossingen hen van de regen in de drup. Maar op één of andere wonderbaarlijke manier komt het aan het einde altijd goed. Alleen niet op de manier die zijzelf of de toeschouwer voor ogen hadden. Elke nieuwe oplossing of wanneer het uiteindelijk goed komt wordt afgesloten met het enthousiast uitroepen van de iconische uitspraak ‘A Je To’ wat vrij vertaald betekent , voor mekaar of het is gelukt.

Buurman en Buurman gaan kamperen

Wat ook goed gelukt is is deze nieuwe theatervoorstelling. De dynamiek tussen de acteurs is zo vloeiend en vanzelfsprekend. De voorstelling heeft zo een hoog slapstick gehalte. Good old fashioned humor dus. Officieel is de voorstelling Buurman en Buurman gaan kamperen geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Dit keer had ik mijn beide kinderen meegenomen. Een slimmerik van 6 jaar die helemaal dubbel heeft gelegen om de woordgrappen en de ‘oplossingen’ van de buurmannen in de show en een stoere meid van 3 jaar die vooral onder de indruk was van het decor en de muziek.

Ook papa wilde dit keer wel eens mee naar het theater. En ook hij heeft genoten een uur lang en vond het op geen enkel moment saai. Persoonlijk vond ik het mooi om te zien dat bijna alle decorstukken meerdere functies hebben. Zo wordt het bovenstuk van de auto een barbecue en een kapotte caravan uiteindelijk een tent.

Kamperen voor jong en oud

Verfrissend was het om eens een andere setting te hebben dan de twee huizen waarin we de mannen altijd kunnen vinden. Zoals je bij de titel, Buurman en Buurman gaan kamperen, wel kunt verwachten, speelt het geheel zich af op een mooie kampeerplek aan de rand van het bos. Twee grote bomen, een vijvertje, veel groen en wat grote stenen her en der. De ene buurman slaapt in zijn caravan en de ander in de tent die nog van zijn opa is geweest. De voorstelling begint al goed met de inspanning die het vergt om de tent op te zetten. Als alles uiteindelijk staat moet er natuurlijk brood worden gekocht voor het eten. Hiervoor krijgen we nog een lesje buitenlands want anders snapt de bakker niet wat er nodig.

Ook voor de oudere kinderen zitten er genoeg spannende elementen in Buurman en Buurman gaan kamperen. Er komt bijvoorbeeld een gevaarlijk dier op visite en het gaat nog stormen ook, met alle gevolgen van dien. Zonde is het om nog meer te verklappen (want zo voelt het). Eigenlijk vind ik dat iedereen. Jong of oud, jongen of meisje deze voorstelling moet gaan bekijken als je de kans hebt. Ideaal als gezellig uitje voor het gezin!