Leeuwen voor het slapen gaan

Leeuwen zijn stoer, imposant en gevaarlijk. Ook kinderen zijn zich hier heel goed van bewust. Dat bleek wel toen ik had gesolliciteerd bij de dierentuin. Mijn zoon (3 jaar) vond het goed als ik daar ging werken, maar ik moest wel beloven dat ik niet bij de gevaarlijke dieren zoals de leeuwen ging werken. Het enige wat ík met leeuwen doe, is over ze voorlezen. Zo zijn er twee mooie boeken over leeuwen die ik graag voorlees.

Boeken over leeuwen

Deze twee prentenboeken zijn geschikt voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. De eerste is van 2016 en heet ‘De Leeuw in de Muis‘ (Schrijfster: Rachel Bright (vertaling: Bette Westera) / Illustraties: Jim Field) en de tweede is ‘Ik wil een leeuw (Schrijfster: Annemarie van der Eem / Illustraties Mark Janssen) en komt uit 2017. In Delft zijn de boeken verkrijgbaar bij boekhandel Paagman in de Choorstraat. ‘Ik wil een leeuw’ is ook te vinden bij Bruna en Primera. Beide boeken zijn ook te leen bij Bibliotheek DOK Delft.

 

 

De leeuw in de muis

Het verhaal gaat over een kleine muis die niet gezien wordt door de andere dieren op de savanne. Hij wilt net als de leeuw ook bewonderd, geacht en gevreesd worden. Hij bedenkt dat het hiervoor nodig is om te leren grommen. Alleen grommen leer je niet vanuit een boek helaas… Hiervoor heb je natuurlijk praktijklessen nodig van een expert. En wie kan er nu beter grommen dan een leeuw? En is die leeuw wel zo stoer als de muis denkt?

Dit verhaal is helemaal op rijm. Ik houd ervan, maar dat geldt niet voor iedereen weet ik. Het boek heeft een heerlijk verassend einde waarin ik mij helemaal kan herkennen. Je koopt dit boek hier bij bol.com voor  €13,99. Als je meer soortgelijke verhalen wilt lezen dan is er in dezelfde stijl en thema het nieuwe boek van Rachel Bright en Jim Field genaamd ‘Laat maar los koala‘.

Ik wil een leeuw

Dit boek gaat over Sjuul. En Sjuul wil graag een huisdier. En niet zomaar een huisdier, hij wil graag een leeuw…. Helaas, maar logisch, heeft zijn moeder daar enkele bezwaren tegen. Zij vindt een leeuw maar gevaarlijk; hij zal alle vogels in de tuin verslinden en uiteindelijk ook de postbode opeten zegt zij. Gelukkig is Sjuuls moeder niet de beroerdste en komt zij zelf met enkele suggesties voor een ander huisdier. Maar Sjuul wordt niet heel blij van een vis, en een wandelende tak is natuurlijk wel héél erg saai.

Sjuul is echt een jongen van deze tijd en gaat de onderhandeling aan met zijn moeder, totdat ze uiteindelijk een compromis weten te bereiken. Er zit veel herhaling in het verhaal en als ouder heb je op een gegeven moment wel door welke kant het opgaat. Maar voor peuters en kleuters is dat heerlijk. Zij houden ervan om te weten wat ze te wachten staat. Ook zit er veel ‘kleine kinderen’ humor in het verhaal. Zo wil moeder geen nijlpaard als huisdier, omdat ze denkt dat hij op de trap zal poepen. Bij deze zin zag je mijn zoon even nadenken en vervolgens naar mij kijken met een blik van; “zei ze dat nu echt?”

De prenten van dit boek vind ik echt GE-WEL-DIG mooi. Heerlijk kleurrijk en lekker groot, deze versterken het verhaal echt. Een fijne tip als je op zoek bent naar boeken over leeuwen. Je koop dit boek hier bij bol.com voor €14,95.

De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Bloei Blogger Tamara. De tekst bevat partnerlinks van bol.com