“Dat is nu echt iets voor jou” hoorde ik mijn vriendin laatst zeggen. Ze zag op Facebook een workshop Babycooking voorbijkomen die praktisch om de hoek was. De workshops worden georganiseerd door het platform BabyBeGood en vinden landelijk plaats in samenwerking met de Ekoplaza. Zoals ik op de site van www.babybegood.nl kon lezen zijn de workshops ervoor bedoeld om je terug te brengen naar de basis van het koken voor baby’s en kleine kinderen. En laat ik nu inderdaad heel nieuwsgierig zijn naar wat dan die basis is.

Zelf hapjes maken

Ooit ben ik wel vol goede moed begonnen met het zelf maken van fruit- en groentehapjes voor mijn oudste zoontje (nu 3). Dit omdat ik ook wel kritisch had gekeken naar de voedingswaarden op de bekende potjes. De potjes met in mijn ogen veel toevoegingen en onnodig veel suikers. Niet echt voedzaam dus.

Het eerste anderhalf jaar ging dit allemaal prima en at mijn zoontje vrijwel alles. Echter op dit moment is het een dwarse peuter die ik met moeite nieuwe dingen kan laten proeven. En met een tweede kindje op komst zou het fijn zijn als we straks met zijn allen aan tafel kunnen om hetzelfde te eten.

Babycooking

Dus vol goede moed ging ik op weg naar de workshop. Ik werd hartelijk ontvangen door Rina van de Ekoplaza en kinderdiëtiste Joke Knoppert, die de workshop verzorgde. In totaal waren we met negen moeders of bijna moeders. Waarvan het jongste kind 14 weken en de oudste 5 jaar was.

Allereerst zijn we begonnen met blind proeven. Alle moeders kregen een blinddoek voor en zo gingen we verschillende hapjes proberen. Het meest opvallende dat ik heb geproefd was de gedroogde abrikoos. Deze kregen we in dezelfde ronde twee keer waarvan er één gezwaveld was en één ongezwaveld. Eten dat gezwaveld is klinkt niet als iets wat ik graag aan mijn kinderen zou voorschotelen. En daarnaast had de ongezwavelde versie veel meer smaak en was deze veel fijner van structuur. Wat bleek nadat de blinddoek af mocht, was dat als je de abrikoos zwavelt deze mooi oranje van kleur blijft zodat dit op het oog voor mensen veel aantrekkelijker is om te kopen. Dit was toch weer een eye-opener voor mij: wat een rare dingen halen producenten uit met het eten om ons het te laten kopen.

Kaassaus babycooking quiz

Vervolgens werd er een babycooking quiz gehouden. Eentje waarvoor ik in mijn eentje zeker niet zou slagen. Gelukkig waren de andere moeders er als een soort hulplijn zodat ik niet alles fout zou hebben. Neem zoiets simpels als kaassaus. Kaassaus is iets waarvan ik altijd dacht dat het moeilijk is om te maken dus gebruik ik daarvoor altijd een zakje. Een zakje kant en klare kaassaus bevat 56!!! ingrediënten terwijl ik van een andere moeder een heerlijk simpel recept heb gekregen voor een kaassaus met 7 ingrediënten. De kaassaus was niet het enige recept wat voorbij kwam. Er zijn er heel wat uitgewisseld en uitgeprobeerd tijdens de workshop. Het herinnerde mij eraan dat je vrijwel alles zelf kunt maken op een veel gezondere wijze. En dat je op die manier ervoor kan zorgen dat je kind meer vezels en andere voedingsstoffen binnen krijgt.

Drakensap

Het enige waar ik in eerste instantie kritisch over was was het maken van drakensap. In één receptenboek wat aan de orde kwam werden voorbeelden gegeven over het geven van spannende namen aan voedsel zodat kinderen dit toch eten. Drakensap was daar een voorbeeld van. Het is een smoothie met daarin spinazie, sinaasappelsap en avocado. Mijn zoontje mijdt tegenwoordig alles op zijn bord (of beker in dit geval) wat groen is. Maar vanmorgen heb ik het toch aangeboden. En hij dronk het op! Dit is dus zeker iets wat ik er in ga houden.

Samen aan tafel

Binnenkort ga ik andere recepten uitproberen die ik heb meegekregen en uit het boek Samen aan tafel van Gees van Asperen, dat ik na de workshop meteen heb aangeschaft. Dus ben je op zoek naar een leuke maar vooral praktische workshop met betrekking tot gezonde voeding voor jouw kind(eren) dan kan ik deze zeker aanraden.

Update juli 2019: Er worden geen workshops babycooking meer gegeven zoals omschreven in deze blog. Gees van Asperen geeft nog wel babycooking workshops als babyshower en voor bedrijven (zoals kinderopvang). In mei 2018 verscheen het tweede boek van Gees: Van kleine spruit tot toffe peer

Deze blog is geschreven in samenwerking met Babycooking en beval bol.com partnerlinks.