Waar drink je een 'babyccino' in Delft?

Heb je al gehoord van de babyccino? Het drankje wordt geschonken in café’s en is in feite een kinderkoffie zonder cafeïne. Vaak willen kinderen toch even proeven van wat papa of mama drinkt, vooral als het er zo aantrekkelijk uit ziet als een cappuccino. Lekker met schuim, een koekje ernaast en soms ook nog versierd met cacao of kaneel. Je kunt ze natuurlijk een lepeltje van het schuim laten proeven. Maar tegenwoordig kun je op veel plekken een kinderkoffie bestellen voor je kind. Zo heeft je kind echt eigen drankje, die ook nog eens lijkt op die van papa en mama! Dat is soms veel leuker dan een standaard appelsap, toch?

Wat is een babyccino?

De babyccino bestaat in de basis uit gestoomde melk met een schuimkraag en een laagje chocoladepoeder. Er bestaan ook varianten gemaakt van thee. Ook is de kinderkoffie soms bestrooid met geraspte chocolade of kleine snoepjes i.p.v. cacao. Natuurlijk kun je het drankje zo leuk aankleden als je wilt. Bijvoorbeeld door de cacao in een figuurtje of gezichtje te strooien met een mal of door er kleine koekjes, marshmallows of snoepjes bij te serveren. De babyccino wordt meestal in een porseleinen kopje of espressokopje geschonken. Zo is het net alsof je als kind echt een cappuccino meedrinkt met de volwassenen.

Schrijfwijze

Let op, de babyccino kun je op de menukaart terugvinden onder verschillende schrijfwijzen hebben we al gemerkt. Bijvoorbeeld als baby-ccino, babyccinno of babycino, maar ook als kinderccino, kinderkoffie of kleuterkoffie. En let op, een babyccino is dus ondanks de naam echt niet alleen bedoeld voor baby’s! Het geeft meer aan dat het een babyvariant is van een cappuccino met cafeïne.

Waar drink je een babyccino in regio Delft?

De babyccino is in Australie en Amerika al veel meer ingeburgerd dan hier in Nederland. Maar ook in Delft begint de babyccino zijn plek te vinden in de menukaarten van de horeca. Waar moet je naartoe in Delft voor een heuse babyccino? Bloei zet het voor je op een rij:

 • KEK Delft aan de Voldersgracht 27 serveert een ‘babyccino’ voor €1,-, met een mooi hartje van cacao op de schuimlaag en kleine marshmallows ernaast.
 • Bij Cortado Espressobar aan de Burgwal 30 staat de ‘babyccino’ niet standaard vermeld op de menukaart (staat wel soms op het bord buiten), maar als je er om vraagt maken ze deze voor €1,50 voor je!
 • Bestel bij Jans Delft aan de Brabantse Turfmarkt 87 een biologische ‘babyccinno’ voor €1,50.
 • Pleck Delft aan de Voldersgracht 17A serveert een babyccino voor €0,50. Is je kindje al iets ouder en voelt het zich te groot voor de naam babyccino, dan serveren ze hetzelfde drankje onder de naam kinderccino.
 • Het Stads-koffyhuis geeft zijn eigen variant van de babyccino en serveert een ‘kindercappuccino’ gemaakt van warme chocolademelk met melkschuim voor €2,60.
 • SUP-R aan de Wijnhaven heeft een babyccino voor €2,80 op de kaart staan. Deze wordt gemaakt van volle melk, nutella, slagroom en spikkels erop.
 • Bij de Hema aan de Molslaan in het centrum bestel je voor €0,50 een babyccino. Je krijgt dan een beker warm geschuimde melk, mooi versierd met smarties. Handig weetje: de Hema is elke dag al vanaf 9 uur open!
 • Je vindt bij Bakker Suikerbuik de baby chino op hun kindermenu voor €1,50. Deze staat op het menu naast de “decoreer je eigen cupcake” en “het broodje poep!”.
 • Bij Mint kids Conceptstore aan de Voldersgracht kun je terecht voor een babycchino voor €1,50. Geserveerd met marshmellowtjes, indien gewenst door ouders.

Recept Babyccino

Wil je de babyccino thuis eens proberen? Je maakt hem gemakkelijk via het volgende recept:

Benodigdheden:

 • (biologische) volle melk
 • cacao poeder of geraspte chocolade
 • eventueel kaneel (ipv de cacao of erbij)
 • extra: sjabloon om figuurtjes te maken

Je kunt de melk opschuimen door koude melk in een steelpannetje te schenken en rustig op te waren terwijl je zacht klopt met een garde tot er genoeg schuim ontstaat. Je moet niet te hard kloppen zodat het schuim luchtig blijft. Daarna kun je het schuim met eventueel wat vloeibare melk in in een kopje scheppen.

Heb je thuis een automatisch opschuimkannetje of  een stoompijpje aan het koffieapparaat, dan kun je dat ook gebruiken uiteraard.

Je kunt de babyccino nu opleuken met wat strooisel zoals cacao, geraspte chocolade of voor iets oudere kinderen met wat kaneel erbij. Heb je een sjabloon, dan kun je die gebruiken om een leuk figuurtje te strooien. Voor het echte koffiegevoel kun je het serveren in een (klein) koffiekopje van porselein, met een koekje, chocolaatje of marshmallows ernaast. Geniet ervan!